24 Mayıs 2012 Perşembe

Henüz yazılım yükletemiyoruz, "insani algı" halen şart.

Kitap okumamakla övünen insanla alıp veremediği olan kalabalık bir grup var. Evet, okumamakla övünen insanla nasıl anlaşacağımı ben de düşünürüm. Birbirimizi anlamama ihtimalimiz yüksek olmakla birlikte, "nasıl anlaşacağımı düşünmek" dediğim şey önemlidir. Burada bir yol geliştirmeye çalışmaktan bahsediyorum.

Sevgili kitapsever arkadaşlarım, bir kısmınız için konuşuyorum... Okumamakla övünenlere laflar hazırlarken, aslında ne kadar "elitist" olduğunuzun farkında mısınız?

"Ben entelim taam mı..." triplerinizin,
"Ya brak cahil cahil adamlar hepsi..." beğenmezliğinizin,
"Orta sınıf İç Anadolu insanı" için "CHP" gibi olduğunuzun,
Okumayan insanların size uymayan vakit geçirme anlayışlarına burun kıvırdığınızın,
Ayıla bayıla okuduğunuz kitapları aslında hiç anlamayıp, kendinize hiç "yeni bir gözle" bakmadığınızın,
Yani o kitapları, kusura bakmayın ama, resmen haybeye okuduğunuzun,
Sadece kendinize değil, dünyaya da yeni bir perspektifle bakma algısından mahrum olduğunuzun,
Kuru kuru okumakla entelektüel olunmayacağının ve sizin ancak "entel" seviyesinde kaldığınızın,

Hadi bütün bunları geçtik, ulan gerizekalılar, madem o kadar okuyorsunuz, dahi anlamındaki de'nin ve soru ekinin ayrı yazılacağının...

Farkında değil misiniz?

Ben okumayan biri olsam ve etrafımda böyle tipler olsa, okumamakla ben de övünürdüm.
"Okumak cehaleti alır eşeklik baki kalır" diyeceğim, ama bazen cehaleti bile almıyor.

Ha bir de bunlar var evet; "ben çok okuyan biriyim" diye entellik taslayıp, dünyadan haberi olmayan cins. Of en çok bunlara sinir oluyorum. Fakat kitap okuyunca o "entellik" direktoman "download" olmuyor. İnsan olmak halen başka bir şey.

Kitap okumayan insan, muhtemelen etrafında kitap okuyan ya da onu okumaya özendirecek herhangi biri bulunmayan insandır.
Kitap okumamakla övünen insanın etrafında ise, mutlaka en az bir-iki "okur" bulunur. Bunlar da "çakma entel" olur. Bu çakma enteller, övünen vatandaşı "bi de övünüyo yeaa" diye ötekileştirdikçe, olaylar gelişmez.

Halbuki kitap insanı "kapatmaz" hanımlar beyler. Açar.
Açılın pls.


2 yorum:

  1. Üzerime alayım mı,eh alayım bari :) Zira 12 izleyen var onlardan biride benim.Ne yapalım üzülelim mi okuduğum için,tabi ki övüneceğim.Okuduklarım hakkında günlük hayatta olsun blogumda olsun paylaşacağım.Özendirmek şevk vermek amaçlı daha çok,bunun samimiyetine inanmak ise karşıdakime bağlı.Bak sende sartre'dan varoluşçulukdan bahsetmişin eski yazılarında,ne ayıp :) neyse...iyi günler efendim.

    YanıtlaSil
  2. Bunu izleyenlere hitaben yazmadım ki, okumakla adam olunduğunu düşünenlere hitaben yazmıştım :) Üzerine alınılacak bir şey yok yani.

    Benim sorunum okumayı seven, bununla övünen ya da okuduğunu paylaşanlarla değil, yanlış olmasın. Çakma entellerle :) Öylelerine, "Okumanın amacı algıyı yükseltmek ve dünyanın farkına iyice varmaktır, hem bunu yapmıyorsunuz hem de kendinizi bir şey sanıyorsunuz" diyorum.

    Teşekkür ederim, iyi günler :)

    YanıtlaSil